Att logga in på olika onlinetjänster via Google är otroligt enkelt. Dessutom behöver användaren inte ständigt skapa nya konton och komma på nya okrossbara lösenord. För de flesta av oss är detta en trevlig förenkling, så vi klickar oftast bara på knappen Fortsätt med Google utan att tänka. Men är det klokt och säkert? Kanske ger vi omedvetet Google mer information än vi vill.
Možnosti "Logga in med Google" Nebo "Fortsätt via Google" (som faktiskt är samma vara) har funnits tillgängliga i många år och på ett ökande antal webbplatser. Samtidigt finns en liknande knapp tillgänglig överallt för logga in via Apple (vilket genererar slumpmässiga e-postadresser) och operatörernas mål är att locka ett större antal användare som kan registrera sig och logga in med ett klick. Vilket är fantastiskt i sig och sparar mycket tid. Men samtidigt dyker det upp allt fler röster om överdriven datainsamling av Google, oväntat exakt annonsinriktning och risken för dataläckage.
I samma ögonblick som du loggar in någonstans via Google, du ger Google mycket informationDen vet vad som intresserar dig, vad du gör och hur ofta du gör det. Och ju fler tjänster du kombinerar på det här sättet, desto mer lägger du bokstavligen dig själv i Googles händer. Du ställer din digitala identitet till dess förfogande. Och även om du annars vägrar att cookoch på din mobiltelefon är du förhindrad från olika typer av spårning av Google, genom att använda dess inloggningsalternativ anförtror du dem mycket värdefull information.
Google svär naturligtvis på det användardata är säker hos honom, missbrukar dem inte och maximal använder dem i anonymiserad form, men ingen är 100 % säker. Ibland dyker information om hackerattacker upp på gmail eller andra Google-tjänster. Och personalisering av annonser som är exakt riktade efter användarnas intressen är ett annat område som är mycket kritiserat, men som Google drar stor nytta av.
Risk för kontoförlust
Det finns också en annan risk som de flesta användare inte är medvetna om. När du väl loggar in någonstans med ditt Google-konto är du helt beroende av det. Och med det bär du på en otrolig mängd information som du kan behöva. Men det tar bara ett ögonblick och Google kan ge dig ditt konto. blockeraKanske för att det inte ger intrycket av att du är engagerad i någon subversiv hackningsaktivitet. Eller för att du redan har Har inte använt på 2 årEller helt enkelt du glömmer ditt lösenord.
Om du inte har säkerhetskopierat dina data och enbart förlitar dig på ditt användarkonto i onlineapplikationer och tjänster kan allt försvinna på ett ögonblick. Och som du kanske gissar, kommer du inte att få tillbaka din information om du skapar ett nytt konto hos tjänsten. Och att argumentera med Google? Det är en sisyfosisk uppgift.
Så nästa gång du känner dig frestad att klicka på den där coola knappen och förenkla din inloggning, tänk på alla risker. Eller se åtminstone till att du har säkerhetskopierat dina data någon annanstans. Naturligtvis bör du bara använda Google Foton Nebo Disk är inte den klokaste planen. Det är alltid mer fördelaktigt att använda mer annorlunda cloudtjänster och inte kopplar ihop dem. Så länge det fungerar är det toppen. När det slutar fungera kan ditt liv förvandlas till en fasa.